Vakonderwijs voor kansarme jongeren in Tororo

Morkiswa Skilling Institute

In het oosten van Oeganda ligt Tororo, een overwegend ruraal en zeer achtergesteld gebied. Uit onderzoek van Unicef blijkt dat bijna 50% van de kinderen in Tororo in extreme armoede leeft. Er zijn te weinig scholen en veel ouders hebben onvoldoende middelen om het schoolgeld te betalen.

Het Morkiswa Institute is gestart met het aanbieden van vaktrainingen aan jongeren die hun school niet hebben kunnen afmaken. Sinds de oprichting heeft Tools To Work hen ondersteund met de opzet van de Naaiopleiding, Autotechniek, Constructie en Houtbewerking. Eind 2015 hebben we de school bezocht en in 2020 zouden we opnieuw een bezoek brengen, maar de pandemie heeft dit helaas belemmerd.

De school doet het goed en is inmiddels gecertificeerd door de Oegandese overheid, waardoor de behaalde certificaten (voor eenjarige opleidingen) en diploma’s (voor tweejarige opleidingen) aansluiten op de vraag op de arbeidsmarkt. Ook kunnen de leerlingen na hun opleiding doorstromen naar hoger vakonderwijs. De school voorziet in een enorme behoefte en doorstroom naar de arbeidsmarkt.

Intussen betalen de meeste jongeren een klein bedrag aan schoolgeld, sommigen worden gesponsord door een organisatie en er komen ook jongeren uit de verre regio die het reguliere bedrag aan schoolgeld kunnen betalen. “Met dat geld helpen we dan weer jongeren die helemaal niks hebben maar wel heel gemotiveerd zijn. Dit noemen we onze projectkinderen”, vertellen de oprichters Francis en Rosemary Okech. “We hebben op dit moment zo’n 300 studenten en 130 van hen slapen hier ook”.

Wegens succes gaat het instituut verder uitbreiden en daar is opnieuw gereedschap van Tools To Work bij nodig om de lescapaciteit te vergroten. Hiertoe werken wij samen met Stichting Morkiswa, gevestigd in Deventer.

Het Morkiswa Community Skilling Institute draagt jaarlijks in hoge mate bij aan een betere toekomst voor honderden jonge mensen in Tororo, Oeganda. Wij zijn er trots op om hier onderdeel van uit te mogen maken. In juni 2021 is opnieuw materiaal naar Moriskwa gestuurd.