Inrichting vakopleidingen Rongo University

Rongo University gaat vakopleidingen starten

Begin 2020, als in Kenia het nieuwe schooljaar begint, willen wij de Rongo University in Kenia ondersteunen met de onlangs opgezette vakopleidingen in de volgende richtingen:

  • Modeontwerp en textieltechnologie
  • Bouw & Constructie
  • Motortechniek
  • Elektrotechniek
  • Civiele techniek
  • Timmer- en schrijnwerkopleiding

Vanuit de Rongo University is er behoefte aan 20 naaimachines en een aantal borduur-, overlock- en industriële naaimachines. De Bouwopleidingen hebben gevraagd om onder andere zaag-, schaaf- en freesmachines en bankschroeven. Ten behoeve van het opleiden van auto- en elektromonteurs zijn allerhande gereedschappen nodig. Hierin willen wij ook voorzien.

Kansarme jongeren

Door deze vakopleidingen aan te bieden, speelt de Rongo University in op recente stappen die de overheid in Kenia heeft gezet om kansarme jongeren makkelijker toegang te bieden tot vervolgonderwijs.

Aan het einde van de middelbare school doen alle hoogste klassen mee met het Keniaanse nationale examen. Kinderen die ondergemiddeld scoren, konden zich voorheen niet inschrijven voor hoger onderwijs. Vakonderwijs (vergelijkbaar met MBO) is wel beschikbaar, maar geeft zeker geen garantie op betaald werk en doorstromen naar een hogere opleiding mocht tot voor kort niet. Een beter alternatief leek voor veel jongeren te zijn om dan maar helemaal te stoppen met school en direct te gaan zoeken naar laagbetaald werk. De groep zgn. dropouts is elk jaar weer bijzonder groot. Voor deze jongeren zijn er geen mogelijkheden meer om zich verder te ontwikkelen en een beter inkomen te realiseren.

Doorstromen naar hoger vakonderwijs

Sinds vorig jaar mogen jongeren die een diploma van een vakopleiding hebben, doorstromen naar hoger onderwijs, vergelijkbaar met HBO. Dit biedt aanzienlijk meer perspectief op een baan met een redelijk inkomen. De Rongo University heeft daarop plannen gemaakt om verschillende gecertificeerde vakopleidingen te gaan aanbieden voor jongeren uit de regio. Lokalen zijn ingericht, werkplaatsen zijn gebouwd en vakdocenten hebben lesplannen samengesteld. Jaarlijks kunnen er 500 leerlingen deelnemen aan de programma’s.

Goed tweedehands apparatuur

Wat de opleidingen nog missen, is goede technische apparatuur. Lokaal is dit niet verkrijgbaar of van een dermate slechte kwaliteit dat nieuwe apparatuur binnen afzienbare tijd volledig vervangen moet worden.Rongo University heeft daarom een aanvraag ingediend bij Tools To Work voor degelijke kwaliteit tweedehands apparatuur. Samen met Rongo hebben we gekeken naar wat noodzakelijk is voor de vijf verschillende vakopleidingen en een definitief overzicht vastgesteld. De kosten hiervan komen neer op ruim € 25.000,-, inclusief revisie- en transportkosten.
Helpt u ons mee deze school van gereedschap te voorzien?